وکالت در طلاق یا حق طلاق چیست ؟
وکالت در طلاق یا حق طلاق چیست ؟
شاید شنیده باشید که دختر خانمها موقع ازدواج میخواهند که حق طلاق داشته باشند گاهی شنیدن این حرف به کام مرد و حتی خانواده او خوش نمی آید و خانم نیز مورد سرزنش قرار میگیرد که اول زندگی چرا صحبت از طلاق باید باشد یا اینکه طلاق را حق مرد میدانند و تصور عرفی خانواده ها این است که زن تحت هر شرایطی حق ندارد حتی به این موضوع فکر کند .
در باور عموم جامعه حق طلاق یعنی اینکه هر وقت زن بخواهد میتواند به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده و اقدام به طلاق کند و سپس کلیه حق وحقوق مالی خود را به اجرا گذاشته و در واقع از این حق بر علیه مرد سوء استفاده نماید .
ولی در واقع چنین نیست آنچه با عنوان وکالت در طلاق مرسوم است در واقع وکالت در طلاق بوده و این دو از نظر قانونی و اثار حقوقی با هم تفاوت بسیاری وجود دارد که گروه وکلای منصور عدالت در این مقاله سعی کرده به صفر تا صد این مسئله بپردازد .
حق طلاق چیست
براساس شرع و قانون ما حق طلاق به مردان اختصاص دارد و زنان را از حق طلاق محروم کرده است لیکن برای حمایت از زنان با وجود شرایطی و با اثبات سختی و مشقت در ادامه زندگی ( عسر وحرج) از دادگاه تقاضای طلاق نماید . برای اطلاع بیشتر مقاله مربوط به طلاق در سایت منصور عدالت را مطالعه نمایید .
اما مرد میتواند در زمان انعقاد عقد نکاح به زن به دو صورت حق طلاق بدهد . واعطای وکالت طلاق یا حق طلاق به زوجه بدین معنا نیست که مرد حق دادن طلاق را از خودش سلب کرده است بلکه این اختیار را به همسرش نیز داده است . به بیان دیگر در این صورت هم مرد حق طلاق خواهد داشت و هم زن در صورت تمایل یا بروز اختلافات می تواند بدون نیاز به رضایت همسرش طلاق بگیرد .
روش های اعطای حق طلاق به زن (زوجه) که مرد ( زوج ) به دو صورت خاهد بود :
کمتر پیش میآید که زن یا حتی مردی نسبت به حقوقی که در ضمن عقد به یکدیگر تفویض میکنند اگاهی داشته باشند.
زن در ۱۲ شرطی که در ضمن عقد در دفترچه ازدواج ثبت شده است میتواند راسا تقاضای طلاق (حق طلاق زن ) از دادگاه را بکند ؟
دفترچههای ازدواج که در دفاتر ازدواج ثبت میشوند دارای بندهایی هستند که در صورت امضاء از سوی شوهر، زن این اختیار را خواهد داشت که پس از حصول این شرایط راسا در دادگاههای خانواده حاضر شده و تقاضای طلاق نماید.
این شروط 12 گانه ای چیست ؟
شروط 12 گانه ای که مرد با امضاء آن ذیل عقد نامه این حق را به زن میدهد عبارت اند از :
۱- زن میتواند از دادگاه تقاضای صدور طلاق کند، در صورت خودداری شوهر از دادن خرجی زن و انجام سایر حقوق واجب زن به مدت ۶ ماه.
۲- دومین شرط ذکر شده در عقدنامه که به زن اجازه طلاق میدهد، بدرفتاری زوج است به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل کند.
۳- سومین شرطی که با وجود آن زن اختیار طلاق دارد، بیماری خطرناک غیر قابل درمان مرد است در حدی که سلامت زن را به خطر اندازد.
۴- شرط چهارم حق طلاق زن دیوانه بودن مرد است در زمانی که امکان فسخ وجود ندارد.
۵- پنجمین شرط مندرج در عقدنامه، اشتغال مرد به کاری است که به حیثیت و آبروی زن و مصالح خانوادگی او لطمه بزند در این صورت زن میتواند تقاضای طلاق کند.
۶- محکومیت شوهر به مجازات ۵ سال حبس یا بیشتر، یا به جزای نقدی که بر اثر ناتوانی از پرداخت، منجر به ۵ سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به ۵ سال بازداشت یا بیشتر شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد نیز یکی دیگر از شروط ضمن عقد نکاح است که به زن امکان مطلقه شدن را میدهد.
۷ - ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خللی وارد آورد و ادامه زندگی را برای زوجه دشوار کند مانند اعتیادی که منجر به بیکاری مرد، فروش اثاثیه منزل و وارد نمودن ضرر به سلامت جسمی و روحی زن و فرزند شود.
۸- هشتمین شرطی است که به استناد آن زن حق طلاق مییابد. چنانچه زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند یا اینکه ۶ ماه متوالی بدون عذر موجه غیبت کند، زن میتواند با مراجعه به دادگاه و بدون حضور شوهر طلاق خود را ثبت کند.
۹- از جمله مواردی که دادگاه تقاضای زن را برای طلاق میپذیرد و در عقدنامه نیز ذکر شده، محکومیت قطعی زوج بر اثر ارتکاب به جرم و اجرای هر گونه مجازات اعم از حد و تعزیر است که مغایر با حیثیت و شئون خانوادگی زن باشد تشخیص این امر نیز با توجه به وضع و موقیعت زن و عرف و موازین دیگر با دادگاه است.
۱۰- دهمین شرط از شروط دوازده گانه عقد نکاح، بچهدار نشدن مرد پس از گذشت ۵ سال از زندگی مشترک به جهت عقیم بودن یا عوارض جسمی دیگر است که در این صورت زن میتواند تقاضای طلاق کند.
۱۱- همچنین چنانچه زوج مفقودالاثر شود و ظرف ۶ ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود نیز دادگاه حکم طلاق را صادر میکند.
۱۲- آخرین شرطی که زوج در عقدنامه آن را امضا می کند و اختیار طلاق را به همسرش میدهد، ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر است که در صورت وقوع این مورد، زن حق طلاق را از مرد میگیرد.
تحقق یکی از شرایط دوازده گانه و اثبات آن در دادگاه، زن میتواند با استفاده از وکالت ضمن عقد با مراجعه به دادگاه خانواده و طی تشریفات قانونی نسبت به اجرای طلاق اقدام کند.
وکالت در طلاق
و اما وکالت در طلاق که به اشتباه حق طلاق نامیده میشود بدین معناست که مرد می تواند به همسر خود وکالت دهد که از جانب او در دادگاه حضور پیدا کرده و با عنوان وکیل مرد از او طلاق بگیرد . که به دو صورت این حق به زن داده میشود
در واقع زن با داشتن وکالت در طلاق می تواند در هر زمان و تحت هر شرایطی خود را به هر نوع طلاقی که بخواهد مطلقه کند و زوجه ( زن ) می تواند در قبال طلاق مهریه و سایر حقوق مالی خود را بگیرد و یا کلاَ یا یعضاَ به زوج ببخشد ( برای اطلاع از انواع طلاق به مقاله مربوط به طلاق در سایت منصور عدالت مراجعه نمایید )
) اما در هر صورت زن با دارا بودن وکالت در طلاق باید از طریق دادگاه اقدام به طلاق نماید .در ذیل مراحل این طلاق آورده میشود .
مراحل درخواست طلاق
توجه داشته باشید زوجه در ابتدا باید به وکیل دادگستری مراجعه کرده و از طرف زوج (مرد) به وکیل دادگستری وکالت بدهد و شخصا نمیتواند هم از طرف خود و هم از طرف مرد به دادگاه مراجعه کند در این صورت دعوای او رد خواهد شد . پس ابتدا باید به وکیل دادگستری مراجعه کرده و به عنوان وکیل مع الواسطه به وکیل وکالت بدهد و در واقع وکیل منتخب وکیل مرد در دادگاه شناخته میشود .زن نیز شخصا میتواند در دادگاه برای طلاق حاضر شده و یا وکالت از جانب خود را نیز به وکیل دادگستری دیگری غیر از وکیل انتخاب شده برای زوج واگذار نماید
قبل از هر اقدامی با گروه وکلای تخصصی منصور عدالت مشورت کنید تا سریعترین و صحیح ترین راه را ما به شما معرفی کنیم .
.